PARK21 is nog niet af maar bestáát al wel

‘’Het is geen papieren werkelijkheid. Het is geen hersenspinsel van John Nederstigt en mij. PARK21 bestáát al. Er is al veel te doen. Het is nog niet af. Maar het bestáát al wel.’’

Was getekend wethouder Tom Horn die evenals John Nederstigt bestuurlijk verantwoordelijk is voor PARK21. Na deze woorden klom hij zaterdag op zijn fiets om samen met projectmanager Tessel van Toorn een peloton aan te voeren van zo’n twintig deelnemers aan de fietsexcursie door het veelbesproken recreatiegebied met de omvang van het Amsterdamse Bos, gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Het zonovergoten rondje PARK21 was een van de onderdelen van het programma van de PARK21dag tijdens de Landschapstriënnale. Startpunt was Landgoed Kleine Vennep aan de Hoofdweg nabij Calatravabrug De Harp, dat ook deel uitmaakt van PARK21.

 

 

Helemaal om

De eerste etappe ging naar de boerderij van Kees van Wees aan de Rijnlanderweg. Net als Dirk Molenaar van de Kleine Vennep is Van Wees’ boerenbedrijf aan het transformeren. Dat wil zeggen: Van Wees boert gewoon door met zijn zestig koeien maar hij stelt zijn bedrijf ook open voor het publiek. Hij ziet in PARK21 niet langer een bedreiging maar juist een kans. “Eerst was ik terughoudend. Ik dacht: pleur op met je PARK21,’’ vertelt hij onomwonden. Maar hij is helemaal om. Inmiddels heeft hij met andere agrariërs aan de Rijnlanderweg een coöperatie opgericht die grond pacht van de gemeente, ook om te gebruiken voor activiteiten voor het publiek. Uit deze initiatieven blijkt dat de boeren in PARK21 stad en platteland weer bij elkaar brengen.

Van Wees heeft al enige jaren een maisdoolhof op zijn wensenlijstje staan. Helaas heeft dit jaar de storm de attractie omver geblazen. Overigens zijn hij en zijn vrouw nog bekender door de kaaswinkel bij de boerderij. Die loopt zo goed dat de helft van de melkproductie nodig is om de kaas te maken.

Dierenwelzijn

Wie goed naar Kees van Wees luistert, hoort dat hij door te boeren als een echte PARK21-boer van een ander effect geniet: waardering voor zijn werk als ‘’zuivelaar’’, zoals hij zichzelf noemt. Door zijn stal te laten zien, waar de koeien volop de ruimte te hebben en zelf bepalen wanneer ze (automatisch) worden gemolken, ziet het publiek dat er wel degelijk boeren zijn die echt werk maken van dierenwelzijn. Van Wees zélf lijkt meer problemen te hebben met de moderniseringen dan de koeien. Vroeger ging hij ze halen voor het melken en dat vond hij een mooie klus. ,,Ze waren eerder aan de nieuwe gang van zaken gewend dan ik’’.

Handen uit de mouwen

Zijn PARKLANDEN-collega Ton van Schie, vertelt een eindje verderop aan de Rijnlanderweg niet minder enthousiast over het PARK21-concept en wat dat voor hem betekent. 'Er gaat van onze vergaderingen geen minuut voorbij zonder dat we lachen.’’ Van Schie heeft het publiek in zijn hoogstamfruitboomgaard onder meer boerengolf te bieden. Maar er wordt daar ook patat gebakken als kroon op het werk op aardappeloogstdagen. Ook bij andere gelegenheden kunnen bezoekers de handen uit de mouwen steken. ‘’Als ze weg zijn, zetten wij alles recht’’, zegt hij tot grote hilariteit van de bezoekers die aan de picknicktafel genieten van de zon, koffie en Van Schie’s vertelkunsten.

De volgende etappe voert naar het Klimpark van ondernemer Michael Sevenhuijsen aan de Bennebroekerweg, nabij natuurspeelplaats Kleiland. Het is weliswaar nog niet open want nog niet helemaal klaar, maar het ziet er al wel fraai, uitdagend en veelbelovend uit. Naar verwachting opent het park volgende week haar deuren. Niet alleen Sevenhuijen zelf staat te popelen om te beginnen, dat doen ook de klimmers en de skaters, die bij hem terecht kunnen blijkt uit de berichten op Facebook.

Reusachtige pijpenlades

Het peloton fietst verder naar de biologische moestuinen www.park21.info/nieuws/opening-biologische-moestuin-park21 die eerder op de dag zijn geopend door wethouder John Nederstigt.

De moestuinen ogen als reusachtige pijpenlades, anderhalve meter breed, zestien meter lang, 62 stuks naast elkaar. Of ze niet een beetje krap zijn, wil een deelnemer aan de excursie weten. Er kan een gezin een heel jaar van eten’’, luidt het antwoord.

Ter hoogte van het honkbalstadion van Hoofddorp Pioniers staat het peloton voor het laatst stil voor de laatste toelichtingen van Tom Horn en Tessel van Toorn. Het gezelschap is dan al uren onderweg, heeft 15 kilometer gefietst en is onder de indruk. Van de omvang, van de variatie, van wat er nog op stapel staat. Duidelijk uit de reacties wordt dat inwoners sommige plekken wel al kenden, er van hebben gehoord of erover gelezen maar dat er een samenhang is, een filosofie en dat hun gemeente zo’n reusachtig recreatiegebied in wording herbergt, lijkt door het rondje PARK21 pas echt goed door te dringen.

Wethouder Tom Horn: "Dat was mijn boodschap van vandaag: PARK21 bestaat al. Maar het is nog niet af. We hebben nog ruim honderd initiatieven op de plank liggen. Ik kan niet zeggen of en welke realiteit worden. De gemeente legt niet het hele park aan. We werken met uitnodigingsplanologie. De bal ligt bij mensen als Michael Sevenhuijsen, de moestuinders en de agrariërs die we hebben gesproken.’’

Wie meer wil weten over de ontwikkelingen van PARK21, kan Vrienden worden van PARK21.        

foto's: Danny de Casembroot en Haarlemmermeer

            

Vorige artikel Volgende artikel